tag.antprofitools.hu
mach-tech 2024

Csőkihúzás és a kötés megoldásainak módjai

Csőkihúzás T-Drill metódussal

A T-elágazások kialakításának metódusa T-idomok nélkül a 70-es évekre nyúlik vissza. A gondolat, hogy a csöveken gyorsabban és költséghatékonyabban tudunk elágazásokat készíteni, melyek erősebbek és strapabíróbbak az idomoknál rendkívül nagy szenzációnak számított az akkori időkben.

A T-ág magából a csőből készül, így nincs szükség idomok vásárlására. A 3 hegesztési kötés helyett csak 1 szükséges! Időt és további költségeket spórolva így. A T-Drill kötés erősebbé és strapabíróbbá teszi a csövet, valamint javítja a  csőáramlást.

A kötések típusai

Az elágazások kialakításához elsőképpen szükséges a csövet kifúrni és kihúzni T-Drill metódussal. A kötést elvégezhetjük két fajta módon: forrasztással (réz), vagy tompahegesztéssel (acél, rozsdamentes acél).

1. Forrasztással

A forrasztási folyamat során egy nyílást fúrnak a csőfalba egy fúrófej segítségével. A csőfalon való áthatolás után két formázócsap csúszik ki a fúróból. A furatfej ezután automatikusan kihúzódik a fővezetékből, és egy csőnyakat képez, amely készen áll a csőághoz. Az elágazáshoz csatlakoztatni kívánt cső lemetszve kerül a nyakba és forrasztással teszik teljessé. Az elágazáshoz csatlakoztatni kívánt csövön a lemetszésnél egy bemélyedést hoznak létre ami biztosítja, hogy az elágazó cső megfelelő mélységig hatoljon a haszoncsőbe.

A csőnyak maximális szilárdságának elérése érdekében a szükséges nyakmagasságnak (azaz az átfedési távolságnak) a leágazó cső falvastagságának háromszorosának kell lennie. Az átfedési kötést általában kis átmérőjű csőalkalmazásokban használják a légtechnikában, víz-gáz-fűtés szerelésben, az autóiparban és más hasonló iparágakban.

A T-Drill metódussal elkészített kötések kialakításához szükséges idő néhány másodperctől egy percig terjed, a csőátmérőtől és a cső anyagától függően. A folyamat befejezését a cső külső oldalán hajtják végre. Ellentétben a szerszámok csövekbe való behelyezésének hagyományos módszereivel, melyek megnehezítik a munkát, amikor hosszú csövekre van szükség.

A T-DRILL Metódus előnyei - Forrasztással:

 • Kialakítási költségek 80%-al csökkennek
 • Nincs szükség T-idomok vásárlására és tárolására
 • Kevesebb anyagveszteség
 • Jelentősen kevesebb időt vesz igénybe
 • Erősebb anyag képződik, mely jobb áramláshoz vezet
 • 3 forrasztott kötés helyett csak 1

T-Drill Kötés típusok csőkihúzásnál Kép.sz.1 - Kötés típusok a csőnyakkihúzásnál. Bal oldalt hegesztett kötés; jobb oldalt-forrasztott kötés


2. Tompahegesztéssel

A tompahegesztett kötést általában technológiai csőszerelésben és nehezebb ipari alkalmazásokban használják. A belső felületen jobb minőségét biztosít, valamint tiszta varratot képez és jó áramlási tulajdonságokkal ruházza fel a csövet. A T-DRILL metódus egy olyan módszer, amellyel közvetlenül a fő anyagból, csőből tudunk leágazásokat előállítani. A lyukak kivágásától a csőnyak kialakításáig tartó folyamat egy munkaállomáson egy lépésben, a csövön kívülről történik.

Először egy elliptikus lyukat fúrnak ki a csőbe. Mert a "kihúzási" területen több anyagra van szükség a jó tompahegesztési magasság eléréséhez. Az ellipszis alakú lyukat vezetőfuratként használják, nem pedig csatlakoztatási kerek furatként. A vezetőfurat kialakítása után a furatot a fúrófej kihúzó része meghosszabbítja, ezáltal egy nyakat képezve. Ezt a folyamatot segíti az automatikus kenés és az optimalizált formázás. Ezután a nyakat szükséges magasságra vágjuk és tompahegesztéssel az elágazó csövet (például: orbitális hegesztéssel) csatlakoztatjuk a főcsőhöz.

Jellemző alkalmazási területei az élelmiszer-, gyógyszer-, cellulóz- és papíripar, rozsdamentes acél csőrendszerek, vízkezelés, hajóépítés, tengeralattjárók.

A T-DRILL Metódus előnyei - Tompahegesztéssel:

 • Egyéb költségek nélkül
 • Jobb áramlási tulajdonságok
 • 3 hegesztett kötés helyett csak egy kötés szükséges
 • Sokkal gyorsabb munkamenet
 • Minimális költség a röntgenes vizsgálatokra
 • Kisebb esély a szivárgásokra
 • Bármilyen megmunkálható anyagra használható

A T-Drill metódus összehasonlítása más módszerekkel:


Vegye fel a kapcsolatot technikusainkkal

Ha saját szemével szeretné látni a gépeket, vagy többet szeretne megtudni a T-Drill gépekről, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk! A gépeket szívesen bemutatjuk akár Önnél a telephelyen.T-Drill T-65 hordozható fúró és csőkihúzó, 8–54 mm
ant logo

ant PROFITOOLS Kft.

Vállalatunk professzionális szerszámgépek és szerszámokkereskedelmével és szállításával foglalkozik az építőiparban, gépiparban és különböző gyártórészlegekben. Legerősebb világmárkák képviseletét látjuk el és szolgáltatásaikat juttatjuk el az Önök számára.

Szervíz formanyomtatvány

katalogus tag
katalogus tag
Karrier:

Csatlakozzon hozzánk. Folyamatosan keresünk értékesítőket és erősítést irodai szegmensünkre.

Szabad pozíciók listája
Szolgáltatások az Ön számára.
Kövessen minket:
E-mail Facebook Instagram Linked In